Kanadski graničar prijavio šefa zbog primanja mita

Kanadski graničar prijavio šefa zbog primanja mita

Border Crossing Fee

Pop zvijezda Justin Bieber podmitio graničnog službenika koncertnim kartama

Dva kanadska graničara tvrde da je šef graničnog prelaza kod Nijagarinih vodopada otpušten zbog navoda da je primio propusnice za koncert u vrijednosti od 10.000 dolara kako bi dopustio Justinovim prijateljima sa kriminalnim dosijeom da uđu u državu.

Graničar je rekao da su najmanje dvojici iz zvijezdine grupe prijatelja, navodno sa kriminalnim dosijeom, na nekoliko dana izdate privremene dozvole za ulazak u Kanadu kako bi učestvovali u koncertnim aktivnostima.

Bieber (20), koji je rođen u Stratford-u, je kanadski državljanin i ne može mu se zabraniti ulazak u Kanadu.

Prema navodima graničara, čija imena ne mogu biti objavljena kako ne bi bili otpušteni, Bieberova šema sa vizama izašla je na vidjelo nakon što se, nekoliko sedmica poslije, druga grupa njegovih drugova pojavila na istoj granici tražeći sličan povlašteni tretman.

Graničar na dužnosti je odmah prijavio slučaj.

Prošle sedmice CBSA (Canada Border Services Agency/Kanadska agencija za graničnu službu) je dopisom obavijestila svo osoblje Agencije da kršenje procedura neće biti tolerisano i da službenici trebaju izvršiti prijavu ako sumnjaju na nepropisno ponašanje njihovih kolega.

CBSA-ov portparol Esme Bailey je potvrdila da se dogodio incident na graničnom prijelazu i da optužba uključuje: primanje dara, gostoprimstva i drugih koristi, primanje turističke ponude od treće strane i zloupotreba vladine elektronske mreže, zloupotreba ovlasti i pružanje povlaštenog tretmana.

Bailey je istakla da ponašanje kojim se krše ovi standardi neće biti tolerisano. Bailey je, također, u utorak putem email-a izjavila: „Nakon saznanja o sumnjama na ozbiljno kršenje procedura u regionu Južnog Ontaria, agencija je odmah reagovala“.

Nije imenovala službenike koji su otpušteni ili komentirala ko je još bio uključen u Bieberovu šemu sa vizama.

„Kada ponašanje nije u skladu sa ovim standardima, odgovorni će biti podložni disciplinskim mjerama, uključujući i raskid ugovora o radu“, Bailey je napisala.

Rekla je da je interna istraga u toku i da njeni zvaničnici ne mogu govoriti o rezultatima niti o „mogućem uključenju policije“.

Email poslan 12. augusta uposlenicima CBSA od strane predsjednika Luc Portelance i izvršnog potpredsjednika Nada Semaan je potvrdio da Istražna direkcija za profesionalne standarde (Professional Standards Investigative Directorate) ispituje navode o nepropisnom ponašanju uposlenika u Regionu Južnog Ontarija.

Šefovi su napisali: „Znamo da su ove novosti razočarenje za vas, kao što su i za nas. Ogromna većina uposlenika CBSA se pridržava naših standarda i poštuje povjerenje koje im je ukazano od strane naroda kojem služe.“

Tražili su od osoblja da izvijeste Ured za vrijednosti i etiku o sumnjama na nepropisno ponašanje njihovih kolega.

Kada se incident sa vizama dogodio, nije poznato, ali zna se da je pop zvijezda u Rogers centru u Torontu, jula proše godine, nastupala na dva rasprodana koncerta.

http://www.nowtoronto.com/news/story.cfm?content=199322