Šta ako uposlenik podnese lažnu prijavu za uznemiravanje?


Šta ako uposlenik podnese lažnu prijavu za uznemiravanje?

False-Allegations-300x234Recimo da želite pokrenuti disciplinski postupak ili otpustiti radnika koji potom podnese neosnovanu pritužbu za seksualno uznemiravanje pokušavajući vam uzvratiti. Da li su vam ruke vezane? Nedavna odluka suda dala je odgovor na ovo pitanje (SAD, Kalifornija, prim.prev).

Najprije ćemo iznijeti detalje slučaja, Joaquin protiv grada Los Anđelesa, koji je podnesen Apelacionom sudu Kalifornije:

  • Uposlenik, muškarac, odlazi sa posla rano bez dobijanja saglasnosti svog supervizora
  • Uposlenikov supervizor provjerava optužbu za rano napuštanje radnog mjesta i nastoji pokrenuti disciplinske radnje protiv uposlenika za učinjeni prekršaj
  • Uposlenik optužuje svog supervizora, takođe muškarca, za seksualno uznemiravanje, prijavljujući incident u kome je njegov supervisor navodno davao sugestivne komentare zaposleniku, kao što su “Izgledaš lijepo” i “Trebali bismo izaći ponekad”
  • Istraga slučaja uznemiravanja pokazuje da nije bilo prinude ili neprimjerenog kontakta od strane supervizora. Optužba za zlostavljanje se odbacuje.
  • Poslodavac otpušta uposlenika zbog lažne prijave za seksualno uznemiravanje u cilju izbjegavanja disciplinskih mjera.
  • Uposlenik tuži poslodavca, tvrdeći da je otkaz rezultat odmazde zbog podnošenja žalbe za seksualno uznemiravanje (Napomena: Može se tvrditi da postoji odmazda, iako se originalna žalba za uznemiravanje pokazala kao lažna)

Sud je odlučio u korist poslodavca. Izvod iz odluke suda glasi:

“[Omogućavanje očigledno lažnih prijava bez kazne] će onemogućiti poslodavce da otpuste uposlenike za klevetanje drugih uposlenika ili poslodavca kroz njihove žalbe iako tvrdnje nemaju nikakve osnove… Antidiskriminacijski zakoni nisu kreirani za naoružavanje uposlenika oružjem taktičke prisile uz pomoć kojih uposlenici mogu plasirati neosnovane tvrdnje samo kako bi unaprijedili sopstvene osvetničke motive i strategije:”

Ovo su, naravno, dobre vijesti za poslodavce. Uposlenici ne mogu samo tako optuživati poslodavce za uznemiravanje kada su u nevolji. Međutim, da biste bili sigurni da ste uradili sve što je trebalo:

  • Uspostavite politiku lažnih prijava. Neka vaše pisane politike zabranjuju davanje lažnih tvrdnji. Nemojte biti prestrogi u ovome; naglasite da će se tvrdnja uposlenika istražiti u dobroj vjeri i da postoje slične zabrane za odmazdu.
  • Istražite i dokumentujte. Ako ste otpustili uposlenika ili preduzeli neku drugu disciplinsku mjeru nad uposlenikom zbog lažne optužbe,  želite biti sigurni da je istraga bila temeljna i u potpunosti dokumentovana.
  • Angažujte nepristrasne strane za istragu. Pobrinite se da oni koji su uključeni u istragu imaju malo ili nimalo veze sa optuženim ili prijaviteljem.

Izvor: http://www.businessbrief.com/what-if-employee-makes-false-claim-of-harassment/