Prestižne internacionalne nagrade SCCE-a u Las Vegasu uručene predstavnicima bh. kompanije Net Consulting Bojanu Bajiću i Višnji Marilović

SCCE (Society of Corporate Compliance and Ethics, SAD), najveća svjetska asocijacija profesionalaca u oblasti „Corporate compliance and ethics“, dodijelila je prestižno internacionalno priznanje predstavnicima bh. kompanije Net Consulting d.o.o. Bojanu Bajiću i Višnji Marilović, za značajan doprinos razvoju ove oblasti i profesije u svijetu.

Nagrade su uručene 16. oktobra 2017. godine u Caesars Palace u Las Vegasu (SAD), u okviru održavanja SCCE-ovog „Compliance and Ethics Institute“, kojem ove godine prisustvuje više od 1.800 učesnika.

SCCE već 13. godinu za redom dodjeljuje ova prestižna priznanja. Pored predstavnika Net Consultinga, ove godine nagrade su dobili i Michael Horowitz, generalni inspektor Ministarstva pravde SAD, zatim Stephen Cohen, partner u Sidley Austin LLP Washington, te Centar za Compliance studije pri Loyola Univerzitetu (Chicago School of Law), koju je u njihovo ime primio Ryan Meade, advokat i konsultant iz Čikaga.

Prilikom najave dobitnika nagrada, g. Adam Turteltaub, podpredsjadnik strateških inicijativa i međunarodnih programa u SCCE-u, je izjavio: “Provođenje programa etike i usklađenosti nije nikad lako. Pokretanje ovakvog programa je još teže. Pomaganje da se pokrenu mnogi od njih u regiji bez istorije vladavine zakona, koja se još uvijek oporavlja od rata, navikava na kapitalizam i preplavljena je korupcijom, je herkulovski zadatak. Mnogi bi se okrenuli i pobjegli od toga. Samo hrabri direktno ulaze u borbu. Bojan Bajić je imao hrabrost, viziju i posvećenost, nije se dao zaplašiti problemima. Osnovao je Net Consulting d.o.o. sa vizijom da pomogne privatnim i javnim organizacijama da kreiraju programe etike i usklađenosti. Radeći sa koleginicom Višnjom Marilović napravili su napredak kakav bi rijetki mogli i zamisliti… Organizovali su prvu konferenciju etike i usklađenosti na Balkanu. Ovo je otvorilo vrata organizaciji SCCE regionalne konferencije koja će se održati u Sarajevu 26.10.2017.godine. Svakodnevno sa svojim kolegama oni neumorno rade na promociji etike i usklađenosti u društvu i kompanijama sa kojima rade.”

Thomas R. Fox, konsultant, Compliance ambasador u Red Flag Group, autor bestselera “Lessons Learned on Compliance and Ethics” je izjavio: “Za Roja Snela, mene i sve koji su prisustvovali dodjeli nagrada, vrhunac događaja su bili govori Bojana Bajića i Višnje Marilović. Njihova priča kako su, u zemlji koja se još bori sa posljedicama rata, radili na tome da bukvalno stvore kulturu govora o problemima od strane uzbunjivača, da kreiraju zakonodavstvo za zaštitu uzbunjivača, a zatim nastavili da stvaraju anti-korupcione programe u zemlji, bio je jedan od najinspirativnijih trenutaka koje sam doživio u svojoj karijeri. U svom govoru Mr. Bajić je pokazao da je prirodno zabavan i iznimno smiješan, čak i na engleskom jeziku, koji mu nije maternji. Kontrast sa gđom Marilović nije mogao biti oštriji, dok je objašnavala sva iskušenja i mukotrpne događaje kroz koje je prošla kao uzbunjivač, otkrivajući korupciju. Na kraju njenog govora, neki od članova SCCE-a u publici su bili bukvalno u suzama slušajući njenu priču. Bilo je toliko snažno.” (http://fcpacompliancereport.com/2017/10/14054/)